Sunday, September 18, 2016

45. GAJI ADALAH AMANAH

Setiap pekerja sama ada di sektor kerajaan atau swasta hendaklah menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan betul. Anda dibayar gaji oleh majikan bukanlah kerana wang itu adalah kepunyaan anda tetapi sebagai ganjaran disebabkan anda menjalankan tanggungjawab seperti yang dikehendaki atau ditetapkan oleh majikan anda. Ini bermakna anda diberi amanah untuk melaksanakan tanggungjawab dengan sempurna.

Jika anda merupakan kakitangan awam, gaji anda adalah wang daripada rakyat jelata iaitu melalui pembayaran pelbagai jenis cukai kepada kerajaan. Cukai merupakan salah satu sumber yang besar kepada hasil kerajaan. Melalui hasil inilah gaji anda dibayar.

Anda tidak boleh melaksanakan tugas dengan sambil lewa, membazir, menyeleweng, menipu dan menyalahgunakan kuasa kerana kesemuanya itu merupakan perbuatan yang tidak beramanah. Orang yang tidak beramanah bererti mereka telah menyalahgunakan wang rakyat. Menyalahgunakan wang rakyat adalah berdosa dan sudah pasti hidup anda menjadi tidak berkat.Hidup yang tidak berkat bererti anda sentiasa hidup dalam kesusahan, resah dan gelisah. Bahkan bukan itu sahaja tetapi juga anda atau mungkin keluarga anda akan ditimpa musibah disebabkan perbuatan anda sendiri yang menerima gaji tetapi tidak menjalankan kerja atau tugas seperti yang telah ditetapkan.

No comments:

Post a Comment