Saturday, September 17, 2016

36. TUNAIKAN JANJI

Ariff merupakan pegawai persekutuan bertugas di Kajang dan bermastautin di Bangi. Ketika dalam perjalanan pulang dari satu majlis anjuran jabatan, Ariff menawarkan untuk menanam beberapa pokok kelapa di kawasan rumah ketuanya, Maswan yang berada bersamanya dalam sebuah kereta. Maswan bersetuju dan Ariff minta supaya dipastikan terlebih dahulu lokasinya supaya beliau dapat menanamnya dengan tepat dan mudah.

Setelah tiga bulan berlalu, Maswan masih berdiam diri dan Ariff bertanya pada Maswan sama ada sudah dikenalpasti lokasi tersebut. Maswan menyatakan belum dan Ariff terus berdiam diri.

Setelah setahun berlalu, Ariff masih berdiam kerana baginya Maswan tidak dapat memberi jawapan seperti apa yang dikehendakinya.

Setelah setahun setengah masa berlalu, tiba-tiba jiran Maswan bernama Amar bertemu Maswan ketika pulang dari solat Jumaat dan memaklumkan kepada Maswan bahawa petang semalam beliau telah menanam pokok kelapa mawar yang diambilnya dari kampung dan menamam sebanyak dua pokok di kawasan rumah Maswan.

Maswan mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Amar dan beliau merasakan kegembiraan yang luar biasa. Kenapa Maswan merasakan kegembiraan yang luar biasa?

Jawapannya ialah kerana Maswan terlintas dengan janji Ariff itu.

Oleh itu jika sesiapa yang berjanji dengan anda dan ia tidak tunaikan dengan seribu satu alasan, janganlah anda bertindak negatif atau memarahinya kerana hak anda tidak akan ke mana cuma masa sahaja yang menentukannya. Walau bagaimanapun anda hendaklah bersabar kerana Allah sangat suka pada orang yang sabar dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan setiap apa yang berlaku.

No comments:

Post a Comment