Saturday, September 17, 2016

37. GEMBIRA SETIAP MASA

Gembira menjadi idaman setiap orang. Semua insan mahukan gembira dan tiada siapa yang tidak mahukannya. Gembira lahir daripada perasaan dan hati seseorang. Gembira dikaitkan dengan kejayaan mendapatkan sesuatu yang dingini atau dapat menyelesaikan masalah yang dihadapinya.

Siapa yang mengaitkan dengan kejayaan? Jawapannya ialah andalah yang mengaitkannya. Kenapa anda harus berjaya dahulu barulah mahu gembira? Kerana anda yang menetapkan peraturan sedemikian.

Sebenarnya anda silap kerana untuk gembira anda tidak seharusnya menunggu saat berjaya. Anda harus ubah segera minda anda dengan berkata bahawa walaupun saya gagal namun saya tetap gembira kerana saya sudahpun berusaha tetapi Tuhan yang menentukannya.

Jadi kalau begitu kenapa anda harus tidak gembira kerana bukan kuasa anda untuk membuat penentuan setelah berusaha dengan sedaya upaya. Anda harus yakin setiap ketentuan setelah anda berusaha habis-habisan tetapi masih gagal maka sesungguhnya pasti ada hikmah atau kebaikan daripada Allah untuk anda.

No comments:

Post a Comment