Saturday, September 17, 2016

34. KEBERKATAN HIDUP

Keberkatan bererti anda mendapat kebaikan dan kegembiraan. Apabila anda membuat kebaikan pastinya anda akan dibalas dengan kebaikan atau keberkatan. Setiap kebaikan yang diperolehi akan diikuti dengan kegembiraan. Keberkatan mesti dicari dan diusahakan. Ia bukannya datang bergolek. 

Fitri, seorang pelajar Diploma Fotografi di Kolej Segi mendapat keputusan CGPA 2.04 pada semester ketiga. Dia menerima kenyataan tersebut dan menyedari bahwa keputusan yang ia perolehi adalah hasil daripada sikapnya sendiri yang tidak bersungguh-sungguh semasa belajar.


Sebaik sahaja masuk semester keempat Fitri mula berubah sikap kepada yang lebih positif, menjaga moral, studi bersungguh, tidak meninggalkan solat fardhu, kerapkali ke masjid dan banyak membantu ibu bapa. Apabila keputusan diperolehi, Fitri sangat gembira kerana bejaya meperolehi CGP 3.07 dan CGPA 2.77 bagi semester keempat.

Fitri tidak akan berjaya mendapat keputusan yang lebih baik sekiranya ia terus dengan sikap lama kerana tiadanya keberkatan. Allah memberi dan mengurniakan keberkatan kepada anda kerana anda banyak membuat sesuatu perkara yang betul dan berkelakuan baik.

Oleh itu anda hendaklah sentiasa melakukan perkara yang baik supaya keberkatan terus bertambah dan dalam masa yang sama anda perlu meninggalkan segala perkara dan kelakuan yang tidak baik bagi mengelakkan ketidakberkatan dan kekecewaan dalam hidup anda.

No comments:

Post a Comment