Saturday, September 17, 2016

28. SENYUMAN KETUA

Ada ketua yang sentiasa senyum bila bertemu orang bawahannya dan ada pula di sebaliknya. Bagi orang bawah tentulah mereka ingin melihat ketuanya sentiasa senyum bila bertemu dengan mereka.Apabila seorang ketua yang menunjukkan muka yang masam apabila bertemu dengan orang bawahannya boleh menyebabkan orang bawah akan merasakan tidak seronok dan takut untuk berdepan dengannya.

Apalah salahnya jika kita memberi senyuman kepada orang bawah bila bertemu dengan mereka kerana ia tidak rugi. Akan tetapi yang peliknya ada sesetengah ketua pula akan tersenyum bila berhadapan gadis cantik. Ini bermakna wataknya boleh berubah-ubah. Jadi kalau ia boleh berubah-ubah kenapa tidak ia terus berubah dengan terus memberi senyuman kepada semua orang terutama orang bawahannya.

Sebenarnya orang bawahnya akan bekerja dengan lebih bersemangat dan seronok untuk bekerja apabila melihat bosnya sentiasa senyum. Apabila mereka sudah bersemangat tentunya akan menyebabkan kerja menjadi lebih cekap dan berkesan. Akhirnya dapat mempertingkatkan kualiti dan produktiviti syarikat atau jabatan.

Oleh itu jika anda adalah seorang ketua tak kira ketua bagi kumpulan yang kecil atau besar hendaklah sentiasa senyum kerana senyuman itu adalah merupakan faktor yang sangat berkesan untuk mempertingkatkan motivasi orang bawahannya.

No comments:

Post a Comment