Friday, September 16, 2016

26. MEMUJUK HATI

Hidup anda tidak selalunya gembira. Hari ini anda sangat gembira dan besok atau lusa mungkin menyedihkan. Anda perlu meneruskan kehidupan sama ada anda gembira atau sedih. Ada yang dilahirkan dalam keluarga yang miskin dan yang kaya. Ada yang dilahirkan sangat sukar untuk mendapat makanan dan ada pula yang sangat mewah dengan makanan.

Jadi apakah cara yang harus anda lakukan supaya anda sentiasa gembira walaupun anda hidup dalam satu keluarga yang susah. Salah satu cara ialah dengan memujuk hati sendiri. Contohnya jika anda susah, anda hendaklah berkata bahawa ada lagi orang yang susah daripada anda. Jika anda memiliki sebuah rumah, anda hendaklah berkata bahawa ramai lagi orang yang tidak memiliki rumah. Jika anda berpendapatan RM500.00 sebulan, anda hendaklah berkata masih ramai lagi orang yang berpendapatan kurang daripada RM500.00 sebulan. Jika anda sakit, anda hendaklah berkata masih ramai lagi orang yang sakit lebih teruk daripada anda.

Bagaimanapun anda tidak boleh membiar kesusahan atau kesakitan berterusan tanpa berusaha untuk mengatasinya. Anda harus berusaha mengatasi masalah tersebut untuk memperbaiki keadaan supaya menjadi lebih baik lagi.

Memujuk hati anda sendiri merupakan penawar yang sangat mujarab semasa anda sedang menghadapi kesusahan.

No comments:

Post a Comment