Friday, September 16, 2016

23. SEDIKIT YANG BERMAKNA

Dalam kehidupan, anda pasti tidak boleh terlepas daripada persaingan. Anda terpaksa bersaing kerana sesuatu yang ingin diperolehi itu adalah terhad. Setiap orang yang bersaing tentu ingin kemenangan. Seorang pelajar di sekolah akan berusaha dengan rajin dan tekun kerana ingin mendapat nombor satu dalam kelas. Dalam persaingan begini seorang pelajar yang berjaya mendapat nombor satu adalah pelajar yang mendapat markah keseluruhan yang paling tinggi. Katakan ia mendapat 955 markah daripada sepuluh subjek yang diambil dan pelajar yang mendapat nombor dua pula mendapat 954 markah. Walaupun bezanya cuma satu markah tetapi maknanya cukup besar.

Begitu juga jika kita lihat perbezaan masa pelari 100 meter yang menjadi juara dengan naib juara, perbezaannya cuma 0.02 saat sahaja iaitu bagi yang bergelar juara mencipta masa 9.90 saat dan bagi naib juara ialah 9.92 saat. Jadi dengan hanya perbezaan 0.02 saat ia berjaya memperolehi wang satu juta ringgit yang dikhaskan untuk juara.

Bagi pekerja pula, tentu mereka yang mendapat markah prestasi yang paling tinggi akan mempunyai peluang yang lebih cerah berbanding dengan pekerja yang mendapat markah yang kurang walaupun bezanya cuma sedikit.

Selain dari itu persaingan yang lebih besar juga berlaku dalam bidang perniagaan, politik, pertubuhan dan sebagainya. Kesemuanya ini memerlukan kemenangan dan ia tidak perlu lebihan yang besar kerana lebihan yang kecil sudah memadai untuk anda digelar juara.

No comments:

Post a Comment