Friday, September 16, 2016

19. USAHA DAN HARAPAN

Setiap orang mempunyai harapan yang tinggi untuk mendapat sesuatu seperti mamiliki kekayaan, menjadi terkenal, berjaya dalam pelajaran atau mendapat pangkat yang lebih tinggi.

Kita perlu mempunyai impian dan harapan tetapi kita jangan lupa untuk berusaha bersungguh-sungguh agar impian kita tercapai. Orang yang tidak mempunyai cita-cita atau impian samalah seperti pelayaran yang tidak ada penghujungnya.

Orang yang berusaha bersungguh-sungguh mengejar cita-cita pun belum pasti dapat mencapainya seratus peratus apatah lagi orang yang tidak berusaha.

Bagi mereka yang berusaha pula hendaklah yakin akan memperolehi kejayaan tetapi dalam masa yang sama hendaklah menyedari bahawa kita hanya berusaha tetapi Tuhan yang menentukan.

Jika kita dapat menerima ketentuan walaupun sudah berusaha bersungguh-sungguh maka kita usahlah rasa kecewa kerana ia pasti ada kebaikannya. Misalnya kita telah melaksanakan kerja dengan cemerlang bagi menaikkan imej Jabatan tapi di akhir tahun kita mendapat markah prestasi yang rendah. Jika ini berlaku kita tidak usah kecewa kerana kita sudah sanggup menerima ketentuan walaupun kita telah berusaha. Bagi mereka yang tidak merasa kecewa dan sedia menerima kenyataan pasti akan mendapat kebaikan pada masa yang lain.

No comments:

Post a Comment