Friday, September 16, 2016

18. TERUS BERSEMANGAT

Ramai orang yang mempunyai perancangan dan strategi yang baik tetapi masih gagal untuk mencapai matlamat mereka. Ini kerana ada di antara kita yang mempunyai semangat yang rendah dan cepat berputus asa apabila tidak berjaya.

Semangat adalah penting dalam mengejar sesuatu yang kita tetapkan. Ia seperti api yang membara yang boleh membakar untuk menjadikan tenaga yang kuat. Ramai orang yang mempunyai semangat yang tinggi pada peringkat awal tetapi lama kelamaan ia mulai luntur dan pudar yang akhirnya lenyap. Misalnya seorang yang kuat merokok berazam berhenti daripada merokok. Hasratnya akan berjaya sekiranya ia mempunyai semangat yang tinggi iaitu walau apa pun terjadi ia tetap akan berhenti daripada merokok.

Bagi mengekalkan semangat yang tinggi hendaklah didorong oleh beberapa perkara seperti hadiah, penghargaan, kesihatan, harta atau wang. Seorang peniaga menjalankan perniagaan dengan penuh semangat kerana didorong oleh keinginan untuk mendapat wang yang banyak bagi membayar sewa rumah dan ansuran kereta. Begitu juga seorang pekerja melaksanakan tugas dengan penuh semangat kerana didorong untuk mendapat prestasi yang tinggi. Seorang warga emas berumur tujuh puluh tahun tidak akan berjaya mendaki gunung Kinabalu sekiranya ia tidak mempunyai semangat yang tinggi

No comments:

Post a Comment