Friday, September 16, 2016

17. MENGAWAL KEMARAHAN

Sifat marah merupakan perkara semulajadi yang ada pada setiap orang. Apa yang perlu kita lakukan apabila kita marah ialah mengawalnya. Terdapat beberapa cara untuk mengawal kemarahan.
Pertama, ingat kesan kemarahan. Apabila kita marah fikiran kita menjadi tidak tenteram, stress, denyutan jantung makin laju dan tekanan darah menjadi tinggi. Jika kita terus marah ia boleh menyebabkan badan kita lemah atau sakit.

Kedua, mengambil wuduk. Bagi orang Islam kita hendaklah mengambil wuduk. Kemarahan boleh dikawal jika kita mengambil wuduk. Ia merupakan penawar yang sangat mujarab kerana marah merupakan unsur api manakala mengambil wuduk merupakan unsur air. Air dapat memadamkan api.

Ketiga, berfikiran positif. Kita hendaklah sentiasa berfikiran positif ketika sedang marah. Fikiran positif dapat menghentikan kemarahan berterusan. Contohnya jika kita dimarahi oleh guru kerana lambat menghantar kerja rumah kita hendaklah menganggap bahawa guru kita ingin menjadikan kita sebagai pelajar yang sentiasa mementingkan ketepatan masa.

Keempat, melakukan senaman. Pergilah bersenam seperti joging, bermain bolasepak, badminton, berbasikal atau senaman lain.

Kelima, makan buah-buahan. Buah-buahan mengandungi pelbagai vitamin hendaklah dimakan setiap hari. Buah-buahan dapat membantu mengurangkan perasaan marah.

Kejayaan mengawal kemarahan memberi kesan yang baik kepada kita dan akan menjadikan hidup kita lebih tenteram dan bahagia.

No comments:

Post a Comment